Підтримуйте Україну! Як ви можете допомогти?

Як додати українську версію сайту на OpenCart

OpenCartBot - 22.06.2022
Як додати українську версію сайту на OpenCart

У цій статті розкажемо як додати українську версію сайту на OpenCart. Адже з 16 червня 2022 року згідно закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" ваш сайт, якщо він працює для громадян України, обов'язково повинен мати українську локалізацію. Більше того, українська версія сайту повинна відкриватися по замовчуванні.

В Україні дуже багато інтернет-магазинів чомусь працює на російській мові без наявної української версії. Навіть найбільший український інтернет-магазин донедавна не мав українського перекладу. Хоча згідно з соціологічними опитуваннями, як інформує Радіо Свобода, 78% жителів України вважають рідною саме українську мову. І це опитування проводилося у 2021, ще до початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Парадокс, чи не так?

Отже, прийшов час додати українську мову на OpenCart.

Установка української локалізації

Потрібно завантажити і встановити локалізацію на сайт, тобто файли, які містять переклади усіх фраз, які використовуються в CMS. Для прикладу, українську локалізацію для OpenCart 4.0 можна абсолютно безкоштовно завантажити на нашому сайті. Для інших версій ви також без проблем знайдете переклади через пошуковий запит. Зазвичай, на сторінці локалізації або у завантаженому архіві можна знайти інструкцію щодо її встановлення. Ми ж приведемо приклад як додати українську мову у систему:

  1. Авторизуйтесь у Адміністративній панелі вашого сайту та перейдіть у розділ Система > Локализация > Языки і натисність кнопку "+" на цій сторінці, щоб додати нову мову.
  2. Введіть наступні дані і збережіть форму:
    Назва: Українська
    Код: uk-ua
    Код локалі: uk,ua,uk_UA,ukrainian
    Статус: Увімкнено
    Порядок сортування: 1
  3. Для встановлення української мови за замовчування перейдіть у розділ Система > Настройки > Редагувати.
  4. У вкладці "Локализация" виберіть "Українська" у полях: "Язык" та "Язык администратора".

Після цього у шапці зовнішньої частини сайту повинен додатися перемикач між мовами. Але буває таке, що при перемиканні не всі частини сайту перекладаються, натомість вони відображаються англійською мовою. Таке трапляється, якщо ви встановили сторонні модулі, які не мають української локалізації, в такому випадку потрібно звернутися до автора модуля за підтримкою або ж замовити переклад у нас.

Весь контент у товарах, категоріях, виробниках, на сторінках, в блозі потрібно буде перекласти вручну або ж скористатися модулями для автоматичного перекладу контенту сторінок у режимі

Вибір модуля для формування багатомовних посилань з префіксами мов

Одним із найпопулярніших модулів для формування ЧПУ є модуль SEO Pro, він є безкоштовним. Якщо ваш сайт побудований на збірці ocStore - SEO Pro вже включений у цю збірку. Якщо ж у вас OpenCart - не проблема знайти і встановити SEO Pro. Але проблемою є те, що цей модуль не дозволяє зробити мультимовні посилання з префіксами мов. Дану проблему вирішує доповнення Мультимовність для SEO Pro OpenCart, його вартість мізерна, але з його допомогою ви отримаєте URL з мовними префіксами, типу:

  • https://opencartbot.com/
  • https://opencartbot.com/ru/
  • https://opencartbot.com/en/


Налаштування багатомоного сайту на OpenCart


А також за допомогою цього доповнення ви отримаєте перелінкову hreflang, яку не видно звичайному користувачеві, але вона конче необхідна для нормального визначення локалізованих версій сторінок пошуковими ботами. Інструкцію щодо встановлення і налаштування цього доповнення ви знайдете на його сторінці, насправді там все дуже просто.

Правильна карта сайту з підтримкою мультимовних URL

Якщо ви бажаєте, щоб на вашому сайті OpenCart все було по фен-шую - потрібно зробити карту сайту також мультимовною, згідно рекомендацій Google. З цим вам допоможе модуль Мультимовна карта сайту XML OpenCart - широкі можливості якого допоможуть зробити таку карту сайту, яка буде подобатися і вам і пошуковим роботам. Модуль дозволяє додати у карту hreflang зв'язки, а також керувати параметрами посилань, розділювати карту на частини і багато іншого.

Приклад багатомовної карти сайту


Якщо ж у вас немає часу займатися додавання української мови на OpenCart - ви можете замовити комплексну послугу "Настройка багатомовності сайту на OpenCart 3"


Рекомендовані модулі