Підтримуйте Україну! Як ви можете допомогти?

Як пришвидшити сканування та індексацію сайту пошуковими системами?

OpenCartBot - 24.03.2024
Як пришвидшити сканування та індексацію сайту пошуковими системами?

Для початку розберемось, що ж таке сканування та індексація сайту пошуковими системами, адже це два важливі етапи SEO, які виконуються пошуковими ботами (такими як Googlebot, Bingbot чи ін.) для включення контенту вашого сайту в їх базу даних. Це два взаємопов'язані, але різні процеси.

Сканування сайту - це процес, під час якого пошукові боти переходять на ваш веб-сайт, переглядаючи кожну сторінку та збираючи інформацію про її вміст, URL-посилання та інші важливі атрибути. Під час сканування боти визначають, які сторінки на вашому сайті варто індексувати, а котрі мають низьку якість або їх сканування чи індексування заборонено власником сайту. Іноді ви можете побачити назву "краулінг" - знайте, це те ж саме, що й сканування.

Індексація сайту - це процес, який відбувається після сканування, коли пошукові боти зберігають зібрану інформацію у своїй базі даних, тобто в індексі. Це дозволяє пошуковій системі ефективно шукати інформацію на сторінках вашого сайту у відповідь на запити користувачів і показувати ваші сторінки у результатах пошуку.

Ви можете дозволяти або забороняти сканування та/або індексування тих чи інших сторінок. Це можна зробити кількома способами: у файлі robots.txt, у HTTP-заголовках сторінок за допомогою заголовка X-Robots-Tag, у мета-тегу "robots". Також Google дозволяє блокувати від індексування частину контенту сторінки за допомогою html-атрибута data-nosnippet. Більше детальну інформацію про керування сканування та індексування можна дізнатись у документації пошукових систем.

Як пришвидшити сканування нового сайту?

Новим або "молодим", як на кажуть на SEO-сленгу, сайтам потрібно добре попрацювати, щоб потрапити у чекліст пошукових ботів. Щоб на сайт швидше прийшли роботи потрібно подати їм сигнали, це можуть бути посилання на ваш сайт у соціальних мережах, згадки у популярних медіа та посилання на інших веб-сайтах, які вже активно скануються пошуковими системами.

Вам потрібно зробити грамотну внутрішню перелінковку, тобто посилання між вашими сторінками, адже це один із основних аргументів, за якими визначається важливість сторінок, їх статична вага. Також при скануванні бот збирає всі знайдені на сторінках URL посилання, щоб також перейти на них і "прочитати" їх вміст. Тому ви маєте пов'язати сторінки між собою у логічні зв'язки, додавши посилання з одних сторінок на інші. Варто пам'ятати, що бот не зможе знайти сторінки без внутрішніх посилань, якщо ви не будете передавати їх іншими методами, але навіть якщо бот дізнається про такі сторінки, ймовірність їх потрапляння в індекс дуже мала, адже їх внутрішня вага близька до нуля.

Подбайте про оптимізацію швидкості завантаження сторінок, адже це напряму впливає на швидкість сканування. Оптимізуйте зображення, мінімізуйте CSS і JavaScript файли та використовуйте кешування для прискорення завантаження вашого сайту.

Якщо у вас великий сайт - подбайте про наявність XML карти сайту, тобто переліку URL сторінок, про які ви хочете повідомити пошуковим системам. Це дозволить їм швидше знаходити нові сторінки вашого сайту, аніж методом сканування на наявність внутрішніх посилань.

Ще одним, найшвидшим, способом забезпечення сканування веб-сайту пошуковими ботами є використання спеціального API пошукових систем, яке дозволяє повідомляти про нові сторінки сайту або новий контент за допомогою спеціальних сигналів через протокол взаємодії сайту з пошуковою системою. В Google такий протокол називається Web Search Indexing API, в Bing аналогічним є IndexNow. Також це можна робити в ручному режимі через панелі для вебмайстрів Google Search Console та Microsoft Bing Webmaster Tools. Суть роботи таких систем - ви повинні надсилати URL, які потрібно сканувати та індексувати на спеціальний сервер, який приймає ваші запити та передає їх у чергу пошуковим роботам.

Як пришвидшити індексування сайту?

Найголовніше, що вам треба запам'ятати - робіть якісний унікальний і корисний контент, тоді й результат не забариться. Публікація регулярного, цікавого та цінного контенту стимулюватиме пошукові системи індексувати ваш сайт частіше. Але крім цього ви можете допомогти ботам у виявленні змін на вашому сайті й за допомогою вищезгаданих протоколів Indexing API та IndexNow. Ми розробили спеціальні розширення - модулі, які дозволяють робити це в інтернет-магазинах, розроблених на CMS OpenCart. Перегляньте модулі Google Indexing API та Bing IndexNow.

Поширюйте ваш контент через соціальні мережі. Це дозволить пошуковим системам швидше виявляти ваші сторінки через сигнали соціальної активності.

Отримайте зовнішні посилання від авторитетних сайтів у вашій ніші. Це сприятиме швидшій індексації вашого контенту, оскільки пошукові системи частіше переходять на ваш сайт через ці посилання. Але не зловживайте цим методом, посилання на ваш сайт повинні бути органічними, вписуватись у тематику.

Авторство контенту також має важливу роль для індексації. Якщо у ваших статей зазначений авторитетний автор, ваш контент часто цитується, посилається або ретвітиться в інших медіа або соціальних мережах, це може сприяти підвищенню авторитету вашого сайту в очах пошукових систем. Важливість авторства контенту підтверджується також за допомогою таких факторів, як авторські відомості, біографічні дані, посилання на інші роботи автора тощо. Наприклад, у випадку новинних статей часто зазначається ім'я журналіста або автора, що може вплинути на сприйняття контенту як авторитетного та значущого для пошукових систем. Авторитетний і цінний контент може позитивно вплинути на індексацію ваших сторінок пошуковими системами.

Використовуйте наші поради та інформацію з документації пошукових систем, тоді ви зможете допомогти пришвидшити сканування та індексацію вашого сайту пошуковими ботами і поліпшити його позиції у пошукових результатах.


Рекомендовані модулі


Інші статті