Підтримуйте Україну! Як ви можете допомогти?

Реліз OpenCart 3.0.3.9 - що нового?

OpenCartBot - 18.10.2023
Реліз OpenCart 3.0.3.9 - що нового?

16 жовтня 2023 вийшов реліз OpenCart 3.0.3.9. Неочікувано, через два роки після останнього релізу третьої версії 3.0.3.8 і семи релізів четвертої версії випустили офіційне оновлення на яке вже ніхто й не сподівався. Чому так? Мабуть, тому що досі немає стабільної версії 4.0.x.x, а трійка й досі користується великою популярністю і при виборі між 3 і 4 частіше вибирають попередню генерацію двигуна.

Що ж змінилось в OpenCart 3.0.3.9 у порівнянні з попереднім релізом 3.0.3.8? На офіційному сайті немає детального опису (в принципі, як завжди), але є посилання на сторінку гітхаб із технічним списком змін у движку. Спробуємо детальніше описати зміни, які відбулись:

1. Найголовніше оновлення - сумісність з PHP 8.
Контроверсійно, адже навіщо було робити підтримку PHP 8 на старій версії движка. У розробників модулів додається немало роботи - адаптувати свої модулі, в яких вони заявляють повну сумісність з OpenCart 3.0, або додавати повідомлення, що модулі працюють лише на PHP 7. Встановлять же ОпенКарт 3.0.3.9 на новомодний PHP 8.2 і будуть тероризувати розробників - "чому не працює".
Ми ж вже адаптували свої модулі для OpenCart 3.0.3.9.

2. Підтримка зображень у форматі WEBP.
Тепер у файлменеджері можна завантажувати зображення із розширенням webp. Корисне і важливе оновлення, адже Google і його сервіси люблять легкий формат webp. Але де тоді підтримка avif?

3. Покращення в текстовому редакторі Summernote.
Додано кнопку курсиву. Багато хто з вас мабуть шукав кнопку "I" в редакторі опису, але про неї забули, тепер цю проблему пофіксили. А ще додали розмір шрифту "13" у візуальний редактор - треба ж, не побоявся хтось це зробити, не дарма ж цей розмір пропустили. Ще виправлена постійна помилка 404 в консолі адмінки через неправильний шлях до файлу локалізації редактора Summernote.

4. Зі сторінки товару видалено скрипт addthis  (соціальні кнопки, шерінг).
Видалили і добре, ніхто ним не користувався. Кривий, горбатий, та ще й кнопки сервісів "з болот" там були присутні, завантаження яких тривало по кілька хвилин.

5. Фікси, виправлення.
Багато дрібних виправлень в коді, які, в принципі, ніяких суттєвих проблем не робили, адже версія 3.0.3.8 була і є стабільною і самодостатньою. Але покращення це добре. Фікси пагінації на сторінках особистого кабінету: Історія замовлень, Файли для завантаження, Транзакції, Повернення і т.п. Фіксоване сортування опцій товару в замовленні в адмінці. Виправлення у роботі платіжних модулів PayPal і Klarna. І ще різні виправлення орфографічних помилок, пропущених перекладів і відповідності до загального "code style".

Висновок.

Нова версія OpenCart 3.0.3.9 варта уваги і якщо ви хочете робити інтернет магазин  - варто обирати її, завантажуйте і встановлюйте, але це станом на зараз, бо в перспективі буде оновлюватись версія 4.0 і вже вона буде кращою і сучаснішою. Зараз остання "трійка" є цілком стабільною, якщо говорити про її використання на PHP 7, але на PHP 8 ще можна щось та й виловити. Тобто, це та ж чудова збірка 3.0.3.8 лише з деякими незначними покращеннями. І якщо у вас будуть виникати питання "чи будуть працювати модулі на 3.0.3.9, якщо автор заявив лише підтримку 3.0.3.7 чи 3.0.3.8" - відповідь: будуть працювати, але лише якщо у вас на сервері PHP 7, з PHP 8 можуть модулі можуть бути несумісними.


Рекомендовані модулі


Інші статті